Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Őszi finomságok tea és bor mellé

Őszi finomságok tea és bor mellé

Tea és borválaszték a Felsőpolcról, kuckózós őszi napokra.

A hirtelen beköszöntött ősz ihletésére máris hozunk egy klasszikus receptet, hogy legyen mit fogyasztani egy finom bögre tea vagy egy pohár jó bor mellé a hétvégi délutánokon, hétköznap estéken. Tavaly ősszel többféle recepttel kísérleteztünk, volt mogyoróvajas tortánk, oreós kekszes csupa édes meglepetésünk, idén mégis inkább a klasszikus irányba indultunk, így esett a választásunk az almás pitére.

Tea és bor kínálatunkat megtaláljátok a webshopban.

Az almás pite valószínűleg egyike azon magyar finomságoknak, amelyeknek receptje házról házra eltérő, és talán nézeteltérésre is okot adhat a szomszédasszonyok között, hogy ki készíti zsírral, ki tejföllel, ki darával, ki dióval.

Bőven akadnak ilyen ételek a hazai konyhán, például a halászlé, a töltött káposzta, vagy akár egy pörkölt.

Ugyanakkor ismerjük a mondást, ahány ház, annyi szokás. Ebből fakadóan bátran lehetünk büszkék a saját receptjeinkre, ötleteinkre, hiszen megosztásukkal  is csak gazdagítjuk az ötletek tárházát.

Az esős napokra készülve mi az alábbi receptet követjük egy "klasszikus" almás pite készítésénél:

Hozzávalók a tésztához:

160 g nádcukor

160 g vaj

1 csomag vaníliás cukor

450 g rozsliszt

10 g sütőpor

2 tojás

1 csipet só

60 g tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

7 db nagyobb, édesebb alma

1 kiskanál fahéj

0.5 citrom kifacsart leve

tört dió

nádcukor

Az elkészítést mi az almák lereszelésével kezdtük, ugyanis kifacsart levük tökéletes reggeli italként szolgál. A reszelt - és nem teljesen szárazra csavart almára jöhet a citrom leve és a fahéj. Ezután átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport. Egy másik tálban kikeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot a vajjal, majd mehet a tojás, a tejföl, a só, és végül a lisztes keverék is. Ezeket összedolgozzuk, majd ketté osztjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább egy órára. 

A pite összeállításához először az egyik tészta darabot nyújtjuk ki, megszurkáljuk villával, erre jön a tört dió és a nádcukor, majd az almás töltelék. A tetejére kerül a másik adag tészta, amit szintén megszurkálunk és tojással lekenünk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük, ha kihűlt, felvágjuk.

Kellemes nassolást kívánunk, és ha elakadnátok a megfelelő tea vagy bor kiválasztásában, csak szóljatok. Ha pedig szeretnétek meglepni valakit ezzel az érzéssel, válasszátok valamelyik Gárdonyi Teákat tartalmazó ajándékcsomagjainkat, ízesített mézeinket vagy egy palack kiváló bort.

Tartalomhoz tartozó címkék: Ajándékkosarak Karácsonyi ajándék